Kempovačka či rybačka na Oravskej priehrade

Nájsť dobré miesto na kempovanie či rybolov býva často problém. Väčšina vodných plôch je už zaplnená komerčnými aktivitami či súkromnými chatkami, a tak nájsť kľudné miesto na kempovačku či rybolov, je zložité. Oravská priehrada a jej okolie ale práve takýto oddych poskytujú. Kemp Slanicka Osada - Penzión Marina Oravská priehrada bola od začiatku koncipovaná ako plocha pre vodné športy, za socialistických čias tu boli silné vodácke a jachtingové kluby, konali sa tu veľké jachtárske preteky a na svoje tu prichádzali aj rybári, keďže priehrada bola zarybnená kaprami či šťukami. A po dlhom čase sa tieto športy aj oddych opäť vracia na Oravu a Oravskú priehradu.

Kempovačka, vodné športy aj rybolov

Kemp Slanicka Osada - Penzión Marina Pri brehoch Oravskej priehrady vyrástli kempy, ktoré sa práve na tieto činnosti zameriavajú. Medzi jeden z najznámejších a najnavštevovanejších patrí aj kemp Slanická Osada, ktorý okrem kempovania v stanoch, poskytuje aj plne vybavený autokemp s infraštruktúrou äelektrina, WC) či chatky pre rybárov, aby v kľude, v tichom prostredí a v príjemnom tieni mohli loviť svoje úlovky. V areáli Kempu Slanická Osada sa nachádza aj penzión Marina (od slova voda, nie Marína) a prístav pre člny a lode, či už rybárske alebo rekreačné. Kemp Slanická Osada (penzión Marina) má taktiež upravené brehy a pieskovú pláž, aby oddych bol čo najlepší. K dispozícií je aj možnosť požičať si až 4 vodné bicykle (ak ide skupinka na vodu). Mierne skosené brehy taktiež umožňujú prísť so svojim člnom či vodným skútrom a rovno “vyparkovať” do vody a užívať si vodné športy, pre ktoré najväčšia priehrada na Slovensku poskytuje obrovské množstvo voľnej plochy.

Piesková pláž, vodné bicykle aj plávanie

Kemp Slanicka Osada - Penzión MarinaVďaka upraveným brehom a pieskovej pláži je príjemné si okrem bicyklovania aj zaplávať. K Slanickému ostrovu, ktorý je posledným pozostatkom po zaplavených dedinách a obsahuje umeleckú expozíciu, je z tohto kempu najbližšie, takže aj ten slabší plavec si môže odtiaľ skúsiť zaplávať k ostrovu. Z brehov kempu na ostrov je to 630m, s cestou naspäť je to ako zaplávať 50 dĺžok bežného bazénu, čo je cca 1 hodina plávania. Neistejší plavec si môže zobrať so sebou kamarátov na vodnom bicykli a tak si pomerne bezpečne užiť plávanie a overiť svoju výdrž.

Lodný prístav pri kempe

Výhodou kempu Marina – Slanická Osada je aj blízka prítomnosť lodného prístavu č. 2, v podstate je jeho “susedom”. Z lodného prístavu č. 2 je možné urobiť si hodinový výlet po priehrade, vrátane návštevy Slanického ostrova s jeho umeleckou expozíciou.

Nuda neexistuje – zaujímavosti

Kemp Slanicka Osada - Penzión MarinaMimo vody je v okolí viacero zaujímavých turistických atrakcií, od najznámejšej – Oravský hrad (20km), je tu známe Rio de Klin (6km) s druhou najväčšou kópiou Krista z Ria na svete, ktorá je umiestnená nad obcou Klin a výhľad odtiaľ je na celú Oravskú kotlinu, vrátane celej Oravskej priehrady. Zabudnúť nesmieme na Hviezdoslavovu hájovňu (20km), výstup na Babiu horu, najvyšší vrch Beskýd (1725 m.n.m.), či výstup k “vysielaču”, odkiaľ je ďalší nádherný výhľad na kotlinu a Oravskú priehradu. nemať so sebou foťák je v tomto prípade priam hriech. Zaujímavá je aj návšteva priehradného múru či prechádzka po Oravskej Magure, kde padol meteorit a doteraz je tam možné nájsť jeho zvyšky. Na svoje si tak príde naozaj vyznávač akejkoľvek turistiky.

Zdvihnite kotvy

Ako vidieť, na kempovačke na Orave sa určite nudiť nebudete a kemp Marina – Slanická Osada vám vie poskytnúť tie najlepšie podmienky tak na kempovanie, ako aj rybolov či užitie si vodných športov. Stačí “zdvihnúť kotvy” 🙂 Kemp Slanicka Osada - Penzión Marina

Comments are closed.