Ako si vybrať notebook I. – herný notebook

Vybrať si dobrý notebook nie je vôbec jednoduché a kto si už niekedy kupoval či vyberal notebook vie, že pri výbere nie je problém stráviť celé hodiny porovnávaním, diskutovaním či telefonovaním so svojimi známymi. Po skúsenostiach s kúpou mnohých notebookov nielen pre seba, firmu, iné firmy ale aj pre svojich kamarátov a príjemné kamarátky by som vám rád priniesol pár rád, ako si dobrý notebook vybrať.

Základom všetkého, prvá vec, ktorú si pri výbere notebooku musíte určiť je CIEĽ, na ktorý chcete svoj budúci notebook používať. Bez tohto cieľa sa nedokážete správne rozhodnúť a vybrať si ten správny notebook a tak sa môže stať, že nakoniec budete z vlastného výberu sklamaní. Ako si teda vybrať?

Ciele

Ciele pre konečné využitie je možné určiť mnohé, ale takmer všetky sa nakoniec dajú vo svojej podstate zlúčiť do týchto základných cieľov, alebo určení použitia notebookov:

  1. Notebook na hry
  2. Notebook na „kancelársku prácu“
  3. Univerzálny notebook
  4. Lacný notebook … špeciálnou kategóriou je lacný notebook
  5. Mini notebook – netbook

Prejdime si preto v stručnosti, na čo a prečo si treba vedieť správny notebook vybrať.

Notebook na hry

Ako názov napovedá, notebook na hry má svoje jasné určenie a tak jeho nároky bývajú najčastejšie najvyššie. U notebooky na hry v podstate nemáte kde šetriť, tam naopak, mali by ste byť veľmi štedrí, aby vynaložená námaha stála aspoň pár rokov za niečo. U notebooku na hry si preto musíte dávať pozor napr. na to, aby pokiaľ je to len možné, mal „neintegrovanú“ grafiku, prípadne naozaj špičkovú integrovanú grafiku. Integrované grafiky sú väčšinou súčasťou čipovej sady základnej dosky, uberajú pre seba z hlavnej RAM pamäte a nároky na ňu sú skôr určené pre kancelárske notebooky, nie pre herné. Ak si vyberáte herný notebook, je pravdepodobné, že narazíte len na dve značky grafiky – NVIDIA a ATI. Ktorá je lepšia nebudem rozoberať, pretože priaznivcov má každá, je pravdepodobné, že pokiaľ ktorákoľvek má aspoň 128MB vlastnej RAM, bude to primerane dobrá grafika.

RAM, HDD, Display …

Pokiaľ hovoríme o RAM a hernom notebooku, niet sa kde obmedzovať, s RAM u herného notebooku je to podobne ako s mužmi a ponožkami – nikdy toho nie je dosť. Preto ak hľadáte naozaj notebook práve na hry, 2GB je minimálny slušný základ. Podobne ako s príbehom o RAM a ponožkách je to aj s príbehom o veľkosti pevného … disku. Keďže dnešné hry zaberajú naozaj kvantá voľných kapacít diskov, čím viac toho aj vy budete mať, tým lepšie. A ak sa vám podarí vybrať disk, ktorý sa ani moc nehreje, ušetríte si také nepríjemné pocity ako prepálené nohy od tepla či pol dňa fúkajúci ventilátor ako o závod GTA J

Display, to je kategória sama osebe, správny a naozajstný herný maniak vám vždy povie, že žiaden display v notebooku či LCD monitore sa nevyrovná kvalite klasického monitoru, ale u notebooku asi veľa na výber nemáme. Aj u displayov sa ale dá rozhodovať, keďže ešte stále sa aj LCD displaye vyrábajú rôzne a rôznou technológiou (bližšie nadudúce v článku o výbere LCD televízora). Niektoré sú určené pre „šetrné“ notebooky a tak ich kvalita či podanie farieb je horšie, u niektorých aj tých lepších sa zas stretávame s inými problémami. Tým najznámejším je príliš veľký odlesk. Moderné a „in“ notebooky používajú totiž lesklý povrch, ktorý sa u niektorých notebookov správa ako zrkadlo a tak byť s takým notebookom na väčšom svetle je utrpenie spôsobené hľadaním správnej polohy, ako na pozerať. Ďalšími problémami je rovnomernosť osvetlenia, čo ale v dnešnej dobe je problém najčastejšie tých najlacnejších značiek.

Porty, USB, Wifi …

Keď už je reč o hernom notebooku, tak ako ani na tom kancelárskom by nemalo chýbať čo najviac USB portov. Verte či nie, tie sa veľmi rýchlo plnia, len čo začnete notebook intenzívnejšie používať. Jeden padne na myšku, druhý na USB kľúč, onedlho budete chcieť USB disk, neskôr možno aj klávesnicu a ak sa vám nebude chcieť pripájať mobil na bluetooth, padne ďalší port. A to nehovoríme o MP3 playeri a ďalších veciach, ktoré na svoj port budú čakať.

Samozrejmosťou dnes už každého notebooku by mala byť WiFi karta. Tu v podstate zlú voľbu neurobíte, ale ak máte byt, ktorý nie práve najlepšie prepúšťa WiFi signály cez steny, určite sa zíde notebook s výkonnejšou WiFi kartou. Také majú napr. notebooky Asus. Počítajte potom ale aj s tým, že vyšší výkon karty bude viac zohrievať aj váš notebook, čiže ventilátor si určite príde na svoje a ticho veľmi nečakajte.

Pokiaľ už máte WiFi, u tak dobrého notebooku ako má byť tento na hry by nemal chýbať ani bluetooth. Použijete ho napr. na slúchadlá, mobil, ale aj bezdrátovu myšku či klávesnicu. Pre prípadné použitie nejakej video či TV karty by nemal chýbať Express slot či Firewire. Samozrejmosťou by nakoniec mal byť aj výstup pre externý monitor, najlepšie dva … klasický starý RGB aj nový DVI. TV výstup už bude len čerešničkou na torte, vďaka ktorej si budete môcť svoje DVD či DivX filmy púšťať aj na klasickom televízore. No a poslednou vecou, ktorá by určite chýbať nemala je samozrejme niečo na „púšťanie“ DVD. Dobrá DVD/RW napaľovačka preto poteší. Ak už s kúpou takto dobre vybaveného notebooku chcete investovať do budúcnosti, vyberte si radšej BlueRay mechaniku.

Spoľahlivosť …

Spoľahlivosť je obľúbená téma a zaujíma určite každého a to nielen pri kúpe notebooku a niet sa veru ani čomu diviť. Investícia do notebooku stále nie je len investícia do horalky či lacného linajkovaného „notebooku“ (zošita). Táto téma sa bude týkať aj výberu iných notebookov, o ktorých postupne vám budem písať, ale aby ste čo najskôr vedeli, z čoho si vyberať a z čoho nie, uvádzam tieto informácie hneď.

Z vlastných skúsenosti z mnohých nákupov vám môžem doporučiť tieto 3 značky:

  1. Asus – minimálna kazovosť, aj 8 rokov dozadu notebooky bez jedinej chybičky pracujú. Nové Asusy majú lesklý display, na priamom slnku nie je najpríjemnejší, ale z lesklých displayov je z tých lepších. Z predaných desiatok ani jeden nemal problémy alebo reklamáciu.
  2. Hewlet-Packard – pred rokmi to boli dobre notebooky, po odkúpení a zlúčení s Compaqom sa to zhoršilo. Najnovšie sa opäť snažia byť dobré. Displaye sú z tých lesklejších, ktoré viac odrážajú okolie, trochu nepríjemné. Reklamácie … boli, u staršej rady pár rokov dozadu pomerne časté. (Aj u servera). Už ich nenakupujem, ale vraj sa zlepšili.
  3. IBM/Lenovo – IBM boli naozaj dobré biznis notebooky, dnes pod Lenovo je to už na “striedačku”. Sú série, ktoré sú naozaj dobré a n
    ieje treba sa báť ich kúpiť, ale boli aj série, kde kúpa bola na zváženie, okrem vlastných skúsenosti si pamätám na kauzu v zahraničí, kde zle navrhnútá základná doska spôsobovala nepríjemné šumenie vo zvuku pri zapnutí WiFi. Celkovo je to ale zaslúžene značka na mojom treťom mieste.
  4. Dell – skôr kancelárske a biznis notebooky, priemerná kvalita, ale rýchly servis, v cene a bežnej záručnej dobe býva 2 roky záruka „Next business day service“.

Sú samozrejme aj značky, ktoré by som Vám nedoporučil, tou bude asi jedna, s ktorou mám skúsenosti – Acer. Istota, že niečo odíde. Najčastejšie disky, asi používajú Western Digital, najhoršie, čo si aj ako samostatný disk môžete kúpiť, ak vám ide o dáta. (Kupujem len svojím nepriateľom 🙂 )

Pokiaľ máte k spoľahlivosti aj vlastné skúsenosti, pridajte sa k nám a napíšte svoje postrehy do komentárov. Pomôžete tak aj ostatným.

Perličky

Pred záverom ešte perličky, na čo všetko by ste ešte nemali zabudnúť, než si samotný notebook pôjdete kúpiť. Napr. na rozloženie klávesnice. Mnoho prekvapení a nepríjemných situácii vám môže spôsobiť práve rozloženie kláves na klávesnici, kde niektoré notebooky majú prehodené klávesy Ctrl a Fn, čo zvlášť pri písaní môže spôsobovať dlhé večery. Rovnako tak veľkosť klávesy Enter. Existujú klávesnice s „veľkým“ Enterom a potom klávesnice s malým Enterom, ktorý má nad sebou jednu ďalšiu klávesu (opačné lomítko, písmeno ň). Pre začiatočníkov samozrejme treba pozerať, či má notebook slovenskú klávesnicu, zvykať si, že ř je ť môže trvať dlho.

Na SIMS netreba …

Blíži sa konečne koniec a čo si teda vybrať k dobrému hernému notebooku sme si už povedali, aj na čo si dať pozor a s čím budete musieť počítať. Ešte ceny. Ceny kvalitných herných notebookov sa dnes začínajú približne od 30.000 SKK. A ako nadpis tohto odstavca hovorí, na hranie SIMS či Age of Empires takto vybavený notebook vôbec nepotrebujete.

A pokiaľ sa o niektorých notebookoch chcete dozvedieť viac ešte pred kúpou, doporučujem, študujte Notebook Reviews.

(Nabudúce – krátko o univerzálnom a notebooku pre „kancelársku prácu“vás a vašich detí.)

Zahlasujte za článok:

16 Comments