Tajomstvá Derrena Browna

Chcete sa dozvedieť, ako to robí Derrner Brown? Ako ovláda toľkých ľudí, ako s nimi manipuluje a oni pritom o ničom nevedia a radi konajú, čo po nich chce, nechávajú si platiť čistým papierikom, vyplácať prehry ako výhry či dobrovoľne mu vydávajú aj svoje peňaženky? Možno aj vy chcete vedieť niečo podobné.

Ako človeka, ktorý sa už od doby kamennej (rozumej základnej školy) zaujíma o rôzne pavedy, veštenie, hypnózu či rôzne manipulačné techniky ma vždy fascinovali tie tajné možnosti, ktoré mnohokrát ešte nepoznáme a pritom ich tak ľahko a s noblesou podliehame. A vždy som si hovoril, že je dobré chcieť vedieť. Chcieť vedieť, čo nás dokáže tak ľahko zbaviť kontroly nad vedomím správaním a podliehať obyčajným slovám a vetám až tak, že prestaneme cítiť bolesť či myslieť si, že sme Elvisovia.

Derren Brown

Derren má na podvedomých a ľuďmi nekontrolovaných reakciách založenú úspešnú show, ktorá sa stala hitom aj v ČR (a dúfajme, že raz dôjde aj do slovenských TV), kde zakaždým predvádza neuveriteľné techniky, ako niekoho ovládať, ako ľahko pár správne zvolenými a prednesenými slovami presvedčiť pokladníčku u dostihov, aby mu na jeho nevýherný tiket vyplatila mastnú výhru či ako vás v rozhovore, kde má zabočiť na ulicu oberie nielen o peňaženku, ale aj hodinky. Derren proste predvádza perfektné kúsky, ktoré sa postupne stali takým hitom, že dnes si každý chce kúpiť nejakú knihu o jeho technikách.

Ako to robí? Manipulácia, manipulácia, manipulácia

Medzi jeho obľúbené techniky patrí určite NLP (Neuro – lingvistické programovanie), technika používaná aj v reklamách (doporučujem nižšie k Derrenovi aj Zakázanú rétoriku) alebo hypnóza, navodená pár slovami a dotykmi. (Doporučujem si prečítať niečo aj od Miltona Ericksona, hypnóza sa dá vyvolať u každého rýchlo a ľahko … hľadaj Rapid Induction, alebo Erickson handshake). A práve v rôzných stavoch jednoduchej a rýchlej hypnózy vyvolanej u “dotyčných osôb” Derren predvádza svoje kúsky (pozrite si nižšie jeden jednoduchý trik s tým, ako ľahko sme ovplyvniteľní, mne fungoval všade).

Jeden malý “trik”

Ak sa ešte pred kúpením tých správnych kníh chcete na niekoho účet pobaviť, vyskúšajte jeden z obľúbených a kto chce, aj účinných trikov, ako niekomu dať do mysle a podvedomia jednoduchý obraz … písmeno M.

  • Napíšte na papierik písmeno „M“
  • Tento papierik dajte „skúšanej“ osobe do ruky. Hovorte na ňu chvíľku, hovorte niečo o tom, aby sa uvoľnila a aby povedala prvé písmeno, ktoré ju napadne apod.
  • Čo sa stane? Osoba povie písmeno „M“.

Ako to je možné? Jednoduchšie to nemôže byť … pri písaní papierika a pri podávaní inštrukcii robte za každou vetou: „Hmmm“. Pridať môžete podobne, ako to robí aj Derren, prepleťte si prsty pred sebou, čím budú ďalej evokovať písmeno M. Nezdá sa vám to? Funguje to!

No ak chcete vedieť viac, ako ľahko sa dá slovami, vetami, či vlastnými gestami manipulovať ľuďmi a dávať im “do hlavy” vaše vlastné myšlienky, doporučujem Vám prečítať si tieto dobré knížočky:

Zahlasujte:


Derren Brown: Mágie a manipulace mysli

Gloria Beck: Zakázaná rétorika

API

One Comment