Celulitída – „Nafúknuté“ tukové bunky

Čo je to celulitída? Ako vzniká? Prečo trápi len ženy a nie mužov? Prečo vytvára pomarančovú pokožku? Prečo je tak ťažké sa jej zbavovať? Samé otázky, na ktoré chcete vedieť odpoveď, ale nikde ju nenachádzate. Dnes Vám na ne odpovieme. A poradíme aj s tým, ako sa ňou konečne vyrovnať – vybojovať si vytúženú lepšiu pokožku i postavu.

Čo je to celulitída?

Esthenay - kozmetika proti celulitíde

Čo je to celulitída? Správna otázka. Celulitída, to sú „nafúknuté“ tukové bunky, v ktorých sa ukladajú odpadové látky a voda z našej látkovej výmeny. Tieto odpadové látky sa hromadia v tukových bunkách z dôvodu väčšieho príjmu tukov a cukrov, než sú bunky schopné zmetabolizovať (premeniť) a z dôvodu zlého toku a cirkulácie lymfy. Produkty látkového metabolizmu sú vysokomolekulárne látky, ktoré môžu byť odvedené z tela jedine cestou lymfatického systému a ľadvín. Dôvod, prečo sa tak nestalo a prečo neboli látky z vášho tela odvedené spočíva práve v nedostatočnej činnosti svalovej pumpy, ktorá poháňa náš lymfatický systém a v ochabnutom väzivovom tkanive, ktoré nevytvára svalom dostatočný protitlak, čím svalová pumpa vychádza naprázdno (dôvod, prečo celulitídou trpia aj ženy športovkyne a štíhle ženy).

Celulitída nie je ochorenie

Celulitída nie je ochorenie, ale zatiaľ len kozmetický problém, ktorý často býva príznakom toho, že životný štýl nie je úplne v poriadku a to môže mať aj vážnejšie následky. Najčastejšie sa s celulitídou stretávajú ženy po 30, ale objaviť sa môže aj v puberte ako u dievčat, tak aj u chlapcov. Môže sa vyskytovať takmer po celom tele, najčastejšie však postihuje partie, ktoré sú najviac zaťažené stagnáciou krvného obehu a obehu lymfy (boky, stehná, zadok, brucho, horná časť paží).

4 stupne celulitídy

Pri hodnotení rozsahu celulitídy rozlišujeme štyri stupne celulitídy, od tej najjednoduchšej, celulitíde 1. stupňa až po 4. stupeň, pri ktorom už dochádza aj k degenerácii väziva.

Rozdelenie podľa stupňov:

  1. Pomarančová koža je viditeľná iba pri štípacom teste
  2. Celulitída je viditeľná nielen pri štípacom teste, ale už pri sedení na tvrdej podložke, pri napnutí svalstva, alebo pri ostrom bočnom svetle. V ľahu obvykle celulitída mizne
  3. Hrboľčeky a nerovnosti sú na koži viditeľné už na prvý pohľad, bez ohľadu na osvetlenie , státie, v sede aj v ľahu
  4. Pokožka je napätá, bolestivá na dotyk s výraznými nerovnosťami. V tomto štádiu dochádza k degenerácii väziva.

Prečo trápi hlavne ženy?

Prečo celulitída trápi hlavne ženy je otázka, ktorá trápi mnoho žien. Hlavným dôvodom je jednak rozdielne anatomické usporiadanie tukových buniek v podkoží, jednak minimálna hladina ženských hormónov estrogénov v mužskom organizme. Ženy navyše majú oproti mužom v oblasti bokov, stehien a zadku dvojnásobok tukových buniek.

Kolagénové a elastínové vlákna v týchto tukových bunkách sú vedené zvysle a sú rovnobežné. Koža u žien je tak pružnejšie a roztiahnuteľnejšia (vplyv estrogénov). Ale v dôsledku rozloženia väzivových vlákien sa tukové bunky u žien napĺňajú nepravidelne. Tvoria sa tak veľké či menšie zhluky na typických častiach ženského tela , ktoré vnímame pohľadom alebo hmatom ako hrboľčeky.

U mužov nie

U mužov sa celulitída takmer nevyskytuje. Pokiaľ áno, je to v oblasti bedier, brucha a zadku. Ich podkožné väzivové vlákna sú vedené vodorovne a môžu sa krížiť. Tým je zabránené nepravidelnému naplňovaniu tukových buniek a ich prechádzaniu väziva k povrchu kože.

Aké sú príčiny vzniku celulitídy?

Príčin vzniku celulitídy je mnoho, niektoré sa ale na jej vzniku podieľajú výraznejšie. Niektorým sa dá úspešne vyhýbať, napr. pravidelným cvičením či dobrými masážami (lymfodrenážna masáž), niektoré sa dajú odstraňovať vhodnými prípravkami (napr. Intensive gély, viď nižšie), no na niektoré sme zatiaľ krátky.

Medzi základne príčiny celulitídy patrí napr. nevyvážená strava a nedostatok pohybu, nedostatok tekutín, zlý krvný a lymfatický obeh, ochabnuté väzivo, nesprávne hormonálne prípravky ale aj dedičnosť, nadváha a voľne radikály vznikajúce z nikotínu, alkoholu či z ovzdušia a slnečného žiarenia.

Ako na ňu?

Pokiaľ sa celulitída už raz objaví, je potrebné pracovať na jej odstránení alebo aspoň zmiernení. Celulitída ďalej progreduje (1. až 4. štádium) a pokiaľ sa tomuto problému nevenujeme, môže nastať celý rad problémov spojených s celulitídou: bolestivé otoky, poruchy prekrvenia (najčastejšie dolných končatín), kŕčové žily, Bércové vredy (vredy predkolenia) atď. Pomoc s týmto problémom môžu aj vhodné prípravky proti celulitíde.

Riešenie – Esthenay kozmetika, vyskúšajte a neoľutujete!

Práve na riešenie týchto problémov je určená novovyvinutá kozmetika z českých laboratórií Esthenay, pre odstraňovanie celulitídy napr. konkrétne prípravky Intensive 1 – 3. Prípravky z rady ESTHENAY® ROLL QUENN boli vyvinuté v spolupráci so známymi dermatológmi a organizáciami zaoberajúcimi sa výrobou kozmetických prípravkov a sú určené špeciálne na zmierňovanie a odstraňovanie príznakov celulitídy.

Priaznivý účinok špeciálne vyvinutých prípravkov Intensive je navyše završovaný aplikáciou Chladiacého gélu, ktorý schladzuje pokožku a zabezpečuje jej rýchlu regeneráciu po spaľovaní nepotrebných tukov cez prípravky Intensive. Ak trpíte niektorým stupňom celulitídy, prípravky Esthenay sú to pravé pre vás. Ak vás teda celulitída dlhodobo trápi a chcete sa jej konečne zbaviť, neváhajte a prípravky z tejto rady vyskúšajte.

Vyhrajte prvé balenie pre seba!

Teraz tu máte navyše jedinečnú šancu vyhrať až 5 skúšobných balení kozmetiky proti celulitíde z rady Esthenay (jeden balíček obsahuje 4 krémy). Stačí, ak v rámci uvádzacej kampane tejto kozmetiky navštívite web www.esthenay.sk, ktorý je jej venovaný a zodpoviete tých najjednoduchších 5 otázok vo vašom živote a zaradíte sa tak do súťaže, v ktorej sa už 10. júna 2009 dozvie päť z vás, či vyhrali.

Pridajte sa do súťaže aj vy a nebudete ľutovať: www.esthenay.sk

Prípravky z rady Esthenay:

Páčil sa vám článok?, Zahlasujte za nás.

Comments are closed.